Bäver

1 december 2009
Någon dag senare har även björken till vänster ramlat. Det är bävrarna som avverkar vid inloppet till Mälaren. Helt fantastiskt att de klara av att fälla stora träd.
En annan skillnad på bilden är att nya järnvägsbron (mitten på bilden) kommit på plats och är upp i öppningsläge.

Visa björkar som absolut bör vara kvar har jag satt hönsnärt runt och bävrarna biter ej genom nätet. Att sätta upp en bräda som på bilden (där jag även sprutat rostskyddsmedel på brädan) gör också att bävrarna undviker trädet.

Åter på Arlanda, måndagsmorgon



Man stiger på planet strax efter midnatt och mellanlandar i Rom där flertalet stiger av och sedan fortsätter planet till Arlanda där det landar vid 9-tiden.
Allt har gått tillräckligt bra, tack och lov.

Söndagskvällen i Addis Ababa 29 nov 2009



Samling i biblioteket sedan vi packat och kontrollvägt våra väskor. De får väga max 23 kg st och varje resenär får ha två stycken pluss handbagage på 7 kg. Karin visar bilder i datorn.



Leif hade köpt ett stort kors i Lalibela som kontrollerades. Som väl var hade han kvitto på köptet.

Adventsgudstjänst i värme



Kl 16.00 var det adventsgudstjänst för svenskar i kyrkan som finns intill gästhuset där vi bodde. Staffan Grenstedt predikade och bl. Kersti Karlsson medverkade Närvarande var också Sveriges ambassadör Jens Olander. Efteråt var det fika för alla hemma hos Kersti. Janna passade då på att indormera Ingela Grenstedt om den fond, som är under bildande, för utbildning sjuksköterskor

Tyska kyrkans BASAR

Borstar och mattor Gott fika såldes inne Riktigt goda korvar fanns
Korgar som kvinnorna i Nedjo gör och som även vi i Södertälje säljer. Sittande i mitten är Stephi och hennes man Thorsten Schuerhoff som tidigare var missionärer i Nedjo, men nu arbetar i Addis på uppdrag åt en tysk mission.
Kvinnan här broderade gratulationskort med sina fötter. Vi har köpt och skall sälja på EFS BASAR på Hagaberg i Södertälje 2010-03-13

Söndag 29 nov


Efter gudstjänsten pratade vi bl.a. med Nagasa Tomsa. Hans två bröder mördades under kommunistregimen och den ena brodern var den Evangeliska kyrkans ledare, Gudina Tomsa.
Med på bilden är Nagasa, Kerstin, Lena, Staffan och Ingela Grenstedt

Högläsning i biblioteket



Lördagskvällen avslutades med att Kerstin läste för oss om de första Svenskarna som 1922 kom till Nakamte. Färden tog tre veckor. Det var doktor Stig Söderström med fru och syster.Båda kvinnorna var sjuksköterskor. Året var 1922 och då hade de fått vänta några år i Addis Ababa på att få inresevisum till Wollega där Nakamte ligger.
EFS började 1866 att sända ut missionärer och det var först 1904 som Karl Cederqvist kom till Addis Ababa och arbetade där till sin död 1919. Han hade sedan 1893 varit i Eritrea och Jubaland (Somalia)

Diplomatic Bazaar på lördag em

Biljetter till BASARen hade vi köpt på Hillton i tisdags Chris, Uganda fanns med.
Av henne köpte jag en julklapp till dig Cris Fisk fanns där också. Solvärmd Swerige sålde varmkorv Julkort, vilken lycka att få köpa 200 st En del av oss var rätt möra efter några timmar på BASAREN och då är det fint att ha ett stöd att luta sig mot.

Information ute i parken


Efter frukosten hade vi en samling ute med information. Kanske blir detta en historisk bild. (Samtidigt var det regn och kyla i Södertälje.)

Lördagsmorgon efter "träning" och innan frukost

Fin ved köpte vi av henne Här drack vi te Gödsel köper jag inte men jag betalade henne 20 birr (11kr) Härligt på morgonen när det är svalt och solen ligger lågt. Så mycket Mary och jag hann uppleva innan frukosten med de andra.

Lördag28 nov kl 06.30



Mary och jag åkte 06.00 med taxi till ett ställe där eliten tränar. Samlingen var 06.30 och minst 55 värmde upp med gympa i ca 15 minuter innan de gav sig av ut i skogen för att springa. Tränaren, Gatane, skojade med den ryggsäck han fått.



Vi såg flera andra grupperingar och så dessa två som sprang mycket fort efter vägen. Flera av de allra bäst flickorna har en personlig manlig tränare som är med och håller upp farten.

Fredag eftermiddag WSG. På www. wsg-street.org finns mer info

Efter en god lunch hos Kersti och Yeshome så besökte vi "Gatubaarnsprojekt", vilket Läkarmissionen, EFS och många andra stöder. Tariku som är en av de 10 iniativtagarna till "gatubarnsprojekten" och i dess ledninga visade oss runt. Bl a besökte vi ett väveri där pojkar väver (och flickor bär ved). Många är de barn som lockas från södra delen av landet in till staden och får arbeta under slavliknande förhållanden. Dessa pojkar har de "köpts fria" och får väva till sig själva, de får inkomsten från försäljningen av deras alster och vi i gruppen köpte en hel del vackra alster. Flickan i mitten på bilden arbetar där som kassör. Hon har arbetat upp sig inom organisationen. Träffade henne även 27 nov 2008 på ett av "Gatubarnsprojekten" där flicker som "kommit snett" fick bo, mat och utbildning.
Sosena Shiferaw är en som jag träffat flera gånger. Hon är sedan drygt ett år chef för hälsoenheten vid Entottoområdet. som medarbetare har hon tre sjuksköterskor en administratör samt ett 30-tal kvinnliga informatörer som gör uppsökande verksamhet.

Fredag 27 nov. Flyg från Axum till Addis

Flygvärdinnan på det lilla planet från Axum I norr är det bergigt
Vid Gondar och Bahar Dahr är det mycket bördigt. Sjöar finns här och området är en av Nilens källor

Kvarnar i Axum



Den övre kvarnen drivs av en encylindrig diselmotor. Den undre kvarnen drivs av en kamel som går runt runt

Kulturskatter i Axum


Huset, mellan två kyrkor, där förbundsarken sägs vara

Exempel på målning inne i en av kyrkorna

Stenen utanför en av kyrkorna var kröningsplats för kjejsarna på 300-talet efter Kristus

Drottningen av Sabas sommarpalats

Obelisker i Axum



Den största obellisken är på 33 meter och ramlade direkt när den var uppställd. Den som bestämde ville ha den så hög ovan mark att han bestämde att den endast skulle sticka ner 2 meter under jord. (Ungeför som när kungen bestämmer att regalskeppet Wasa skall ha en våning till.

Mary Larsson har just kommit ut från källaren i bakgrunden

Rum i källaren intill obelisken

Axum



Flygbild och i förgrundern ser vi ett berg och i dess bortre kant i mitten finns stora byggnader som en borg. Det är hotellet där vi bor, YEHA. Straxbortom sser vi en stor kupol och det är nya stora kyrkan. Till höger därom är obeliskerna. Grusplanen i triangelsn mitt är en stor samlingsplats.

Kvinna från Nedjo frisk och ficktjuv i Aira fast


Idag fick jag följande e-post från Erik på sjukhuset i Aira.

Hej Gerry,

Internetförbindelsen har inte fungerat på två veckor så därför kommer denna mail så sent.

Kvinnan på bilden ni sänt mig har en struma av standardstorlek som vi opererar ett par hundra om året. Om hon kommer till sjukhuset kan vi erbjuda henne operation.

Kvinnan från Nedjo med blödningar som ni lovade betala för operationen kom redan dagen efter ni lämnade. Hon blev inlagt och opererad med en gång och är redan utskriven i gott tillstånd som du ser av bilderna som jag tog vid hemgången. Patienten och hennes dotter hälsar och tackar av hela hjärtat. Hennes blödningar berodde på spiralen som låg kvar i livmodern och orsakade en låggradig infektion. Nu är hon botat!

Hela kalaset med inläggning, mediciner, dropp och operation gick på 578 Birr. I Addis Abeba hade hon inte kommit undan med mindre än 10 000 birr. Kvittot bifogar som attachement.

Vi kanske håller för låga avgifter, men jag håller strikt på McDonalds principen: hellre hjälpar jag 10 patienter med operation till 1000 birr än 1 patient till 10 000 birr.

Tjuven som tog pengar av dig åkte som du vet fast, men polisen kunde bara hitta 600 birr som han påstod var hans egna. Vi har inte fått några pengar i retur, men det hade vi heller inte väntat – polisen måste också ha sin andel förstås. Pojken har fått ett års fängelse.

Många hälsningar,

Erik


Kvällskaffe



Efter rostningen krossas kaffe i mortel och kokas sedan i kaffepannan. Gott och vi fick plats ett 20-tal personer i "huset".

Seven Olives



Ett hotell som sett sina bästa dagar, men läget är det bästa på höjden ovanför kyrkorna och "Gamla staden". Härligt sitta ute och äta eller fika

Lalibelas gamla stad intill klippkyrkorna


Vid tummen är hon på bild från april 2005
Yemata som står på bilden har ingången till sitt hus till vänster (bakom flickan med lila T-tröjan från Kvinnolöpet 2008). Yemata är lite boss i området och mor till Dawit som var i antikaffären på fllygplatsen. Jag är nu här och beställer om att få dricka eftermiddagskaffe vid 18-tiden och hela gruppen är så välkommen.

Lalibelas inre



Kyrkorna är fina att gå in i och se vilket jag gjort flera gånger. Nu gillar jag mer att gå in i Lalibelas "Gamla stad" där jag har många vänner.

Kyrkor huggna ur berget



Klippkyrkorna från 1000-talet är vad Lalibela är mest känt för. S:t George som är uthuggen som ett kors är 12 meter i längd, bredd och höjd

Hotell Seven Olives och Hewan Mhretie



Leif som är läkare samtalar med receptionisen (i mitten) Habtom Gebrehaweria om Hewan Mhreties problem med halsen. Hon kan inte prata nu och städar rummen på hotellet. För tre år sedan var hon servitris. Vi håller på och ordnar så hon får komma till Addis och bli undersökt och få medicin för sina halsbesvär

Vägen från flygplatsen och in till Lalibela


Dessa nya bostäder har kommit till för de som arbetar med turister
I bakgrunden ser man nya "övertäckningar" på några av klippkyrkorna

Onsdag flygresa från Addis till Lalibela




På flygplatsen är Dawit Yeashitla och säljer antikt. Han bor mitt i Lalibela och hans mamma är "boss" där

Tisdagskvällen



Överst bilden står vi och väntar på bussen som skall köra oss till Scheraton. För att inte störa boende gäster där samt attentatsrisk får man nu inte köra in på området. De erbjuder transport med elbilar.

En av kockarna erbjuder mat som man vill ha den och med svenska mått är det mycket billigt

Tisdagar och torsdagar kl 19 - 20 är det musik med vatten och kulörspel i Sceratons park

Tisdag 24 nov i Addis


Håkan Polstran bor också på "EFS" gästhus mellan alla sina resor ute i landet. Vi hyr rummeni övervåningen


I mitten på bilden syns en av grundarna till gatubarnsprojekten och nuvarande "VD". Det är vid deras fd huvudkontor som är alldelses intill där vi bor. Karin och några till från oss var där med kläder. Bestämdes att vi på fredag kl 13 skulle komma åter för att senågra av deras projekt

Besökte denna statliga sovenirchop som har låga priser. Vykorten kostar 1,8 birr mot 5 birr på andra ställen

Åter i Addis



Bilfärden från Ambo till Addis går nu på fin asfalterad väg där en av raksträckorna är 11 kilometer. Det blir nästan lite sömnigt. Detsamma är det för denna dörrvakt
Väl framme vid Swedis Missions Gesthous där vi bodde så gick Kerstin till Kidos för att få sina skor putsade. Ni ser att hon är på strålande humör efter 320 kilometers resa

Vägen till och uppehåll i Ambo


Bil som välts för att repareras under Massor med elever Lunch på Ambo hotel

Här i Ambo passade vi på att köpa 19 bärkassar och några kommer att säljas på basaren 13 mars 2010

Resan mot Addis


Frukost hemma hos Amelvork Förmiddagsfika i denna fina stad som även har en tanks

Måndag 23 nov från Nakamte



Här på denna kulle etablerade sig de första svenskarna 1922. Kyrkan i bakgrunden. Vi kom oss iväg tidigt utan att äta frukost vilket vi hade beställt i Bako hos Amelvork

Denna boskap går till en uppsamlingsplats för biltransport
Här fanns vatten att dricka

Här lastas boskap på lastbilsflak för transport till slakteri

Utbildning av Health Care Officers



Fr v läkare Leif Strömberg, chaufför Aberra, Jan Thews, chefsläkare Erik Erichsen och Karin Thews.

Jan har  tillsammans med oss på resan engagerat sig i bildandet av en stiftesle för
utbildning av Health Care Officers vid Aira sjukhus. Det kräver såväl gott
omdöme som stor erfarenhet. Jag är säker på att det projektet kommer att
föras i hamn. Fler engagerade är välkomna att höra av sig till Jan eller mig

På väg till Gimbi



Vägen från Aira till Gimbi är en hederlig fin grusväg. Jag är ju utbildad Väg o Vattenbyggnadsingeniör och jag fick lära mig att: "En kyss utan snus är som en landsväg utan grus".


I Gimbi stannade vi och fikade tillsammans med bl.a. Tolessa Demisse som där går utbildning till sjuksköterska. Han blir klar i september 2010 och återvänder till Aira. Föreningen Samkraft på Hagaberg betalar hans utbildning.

Tror att Kerstin visar bilder från gäddfiske i Vallen

Struma



Denna kvinnan bor en timmas bilfärd från "väskälet" i Aira. Hon har en dotter som har samma sjukdom.

På papperet hon håller i handen står, på svenska att vi ordnar med betalning för hennes och dotterns operationer. Det kostar ca 300 SEK per person. Vill någon betala ena operationen så meddela mig.

Vi träffade henne 22 nov på väg från Aira till Nakamte

Överlämnande av saker från Södertälje



Innan vi åkte från Aira under söndagen så lämnade vi filtar till Sjukhuseet som Ginger Eriksson och Lena Granberg haft med sig från deras argetsplatser. Äldre kvinnor i Södertälje har gjort filtarna.

Kakor från Gunnel Ellman var också med samt äppelmos från Britta Flink

Ficktjuv på gruppbild



På marknaden tog en pojke ca 3.000 birr ur min ficka. Några såg vem det var och jag som fotat mycket sa till vittnena att titta i min kamera. När denna bild kom upp pekade vittnena på pojken i röd tröja med stor vit text som står snett till vänster bakom Karin. Saken är polisanmäld. Ryktet säger att man fått tag på honom och 600.

Polisen ville ha bilder på mig och vittnena vilket en fotoaffär ordnade i Aira. Närmast mig står far och son som är vittnen till det inträffade.
Det blir rättegång och vi får hoppas att vittnena vågar stå vid sitt vittnesmål


Marknad i Aira som är på lördagar


Sjukhuset i Aira


Vattenbärning i Aira



Morgonstund innebär mycket slit för flickorna som skall bära hem vatten innan det blir för varmt av solen. Ja så har de ju allt annat att göra.
Jag bad att få bära en kagge som rymmer drygt 20 liter och med egevikt så är det säkert 25 kg. Det är brant uppför från bäckfåran och väl uppe så hade jag jättehög puls. Mary Larsson (som tog fotot) gick efter mig uppför så på krönet stannande jag för att prata med henne (fast skälet var att jag behövde vila). Genom att bära dunken ända hem så kom vi rakt in i en familjs hus och fick se hur där ser ut innan alla vaknat. Jo så skulle flickan gå och hämta en dunk till så då bar jag även den. Otroligt vad dessa unga flickor orkar.
Efteråt blev vi bjudna på kaffe och gott bröd med en varm grönsaksröra till. Innan mamman hällde kaffe i koppen hällde hon i lite kaffe från en annan kopp. Jo det var salt i den blandningen så då tillförde man salt på det sättet.
Genom att gå upp tidigt hinner man uppleva mycket. Man får dubbla dagar som Håkan Polstrand säger.

Erik och Sennait Erichsen. Kolla www.airahospital.org



På torsdags em (19 nov) blev vi så välmottagna hemma hos Sennaits o Erik med fika på deras veranda. Efter att vi fått våra rum och en del bastat så eller gjort annat så var det middag hemma hos dom.
Aira känns som en anhalt där vi sover tre nätter så man kan känna sig hemma, verkligen.
Se www.airahospital.org och gärna 17 sept då det var en speciell sjukdom.

Hederlig grusväg



Vägen mellan Bodji och Aira är en hederlig grusväg och har så vacker omgivning

Bodji



På väg från Nedjo till Aira stannade vi i Bodji. På kyrkans kontor såg vi dessa bilder.

Hus byggt av svenskar 1925



Huset byggdes av en svensk från Norrköping 1925 och används fortfarande. Under en period användes en del som skolsal

Hantverk i Nedjo



Förutom korgar kommer mång och vill sälja gabies. Vill du köpa en så ring mig 0706 74 15 75

Vi besökte några av kvinnorna som gör korgar. Köp gärna en korg så stöder du kvinnorna.
Ring mig på 0706 74 15 75

19 nov. Morgonrunda i Nedjo



Handlare säljer saker i lösvikt


Injera bakas på kyrkans skolhemm Bönor kokas Sängarna är bäddade

Nedjo



I Nedjo mötte oss kvinnorna som gör korgar. de foton de fått är från besöket 2008.
De sitter på altanen till det hus som Bertil Andreasson lät bygga till sig och därefter har missionärer bott där, men nu finns inga utlänningar i Nedjo. Huset används som gästhem och vi övernattade där.
Kvinnorna fick halsdukar som Södertäljes hockeylag, SSK, skänkt oss


En variant av korgar som dessa kvinnor gör.
Belainesh Indalu, med röd kavaj, är hemmavid och tar hand om sin sjuka far. Deras enda inkomst är det hon tjänar på att göra korgar.

Asfalt



Vägen från Nakamte till Bodji och Nedjo är nu asfalterad och fin

Dövskolan i Nakamte



Efter frukost var vi på dövskolan

Kerstin och Karin pratar med barnen


Kvällsmat hemma hos Liselott och Dawit Olika



Kvällsmat fick vi hemma hos Liselott och Dawit Olika. Med var också de två kvinnor som får stöd till sin utbildning på Nakamte Christian College från Södertälje. Hundatu Marame stöds av EFS UngdomsGrupp i Södertälje och är sällsynt smart enligt lärare på Colleget.
På bilden fr.v Gerry, Hundatu Marame, Estina Gilo, Kerstin Sandelin och Lena Granberg

Nakamte



Väl framme i Nakamte träffar vi en hel del bekanta som säljer grönsaker

Utfarten från Addis



När man åker i gryningen är det lite trafik vilket spar tid. Därtill är det svalt

17 nov. Resa västerut



Av Mekane Yesus-kyrkan hade vi fått hyra en Toyota Cobra med en duktig chaufför, Aberra.
Målsättningen var att starta resan västerut kl 06.00, men vi blev något försenade

Somalier utanför Sveriges ambasad



Efter morgonfikat 16 nov och innan lunchen på Mekanissa så besökte vi Sveriges ambasad. Utanför finns massor med Somalier som försöker komma till paradiset, Sverige

Kvinnor på utbildning


Gruppfoto efter lunch som vi delat med kvinnorna som går på utbildningsplatsen Mekanissa. Det är ett 20-tal nya kvinnor som börjat utbildning i år och några bekanta från tidigare år går fortsatt utbildning.
Alltid trevligt att vara här och utbildningen betyder så mycket för dom och även andra kvinnor som får inspiration att studera.

Morgonfika på uteservering


Obs att servitrisen har T-tröja sedan kvinnoloppet 2008 på sig och nu fått en från 2009.
Här fikar normalt "springgrabbarna" och det är nästan gratis med våra mått mätt.
Munkar finns i den blå baljan.
Spisen i förgrunden och diskvattnet i två blå och en gul hink till vänster.
Längst fram på marken sockerrester på plast för att samla getingar och bin

Söndagslunch hos Yeshome


På väg från flygplatsen i Addis Ababa


RSS 2.0