Sheraton

Pa torsdagen var vi alla och besokte gatubarnsprojekten (det har ett finare namn). Vilket fantastiskt arbete dessa ungdomar gor. De ar ca 75 som har ekonomisk ersattning och arbetar med detta all tid de inte sover. Dartill manga frivilliga som har annan inkomst. Vi tittade pa deras syfabrik dar fd prostituerade arbetar. Vi var pa en av deras forskolor dar barn gar som riskerar att komma ut pa gatan. Har finns en halsoavdelning som forestas av en 28-arig kvinna som for 2 ar sedan var prostituerad. Avdelningen har 3 sjukskoterskor och nagra till. Forutom barnen har de aven kontakt med deras mammor. Nar vi kom dit sa denna 28-aring att hon kande igen mig - hon sa att hon fatt en T-troja av mig.
Eftermiddagen agnade Lars och jag at att fa mitt etiopiska korkort.
Middag pa Sheraton at nagra till svenskar som inte ar med i min grupp och jag. De andra i gruppen var hembjudna till olika personer som de kant sedan tidigare.
Tisdagar och torsdagar har de ljusspel i parken pa Sheraton. Det ar sa otroligt fint/lyxigt dar att motsvarande finns ej i Sverige. Priset for en middag ar mycket billigare an pa restaurang i Sodertalje
Onsdag, vilodag
Resan som vi gjort vasterut var i tuffaste laget sa dagen blev en vilodag med tvatt, arenden och shopping.
Det var val att vi inte akte till Gambela pa den tid som vi planerat. Da behover man nagon dag till och sedan vilodag i Metu vilket ar ater pa hogre hojd. Gambela ligger sa lagt och ar mycket varmt.
Flickan pa bilden ar fran Gambala och av hudfargen kan man utlasa hur varmt det ar pa platsen folket lever. Hon ar en av de 25 som nu gar den ettariga utbildningen vilken avslutas 27 december 2008. I handen haller hon ett kort som hon sjalv gjort och jag kopte for att sedan salja genom www.hagaberg.nu med fortjanst vilken sedan gar ater till kvinnoprojekten som EFS stoder . (Alla kvinnor har fatt gora kort och darmed en liten inkomst.) Papperet har jag erhallit fran Kringeloffset och Leif Melin pa mandarin ab har vikit det med maskin till dubbelkort. Proffsigt.
Grusvag soder om Aira

Pa valdigt manga stallen haller man pa med att bygga nya vagar. Da ratar man pa strackningen av vagen sa att den blir kortare. Samtidigt kan man kora mer an dubbelt sa fort.

Vagen fran Aira soderut till Metu gick genom lagland och korsade flera floder. Darmed var det mycket upp och ner och darfor samt. Harligt att ocksa fa uppleva platser som inte var bebyggda eller odlade.

Lilla bilden ar ett fik for taxiforare dar man far te och en flottyrbulle for motsvarande en krona. Hit brukar jag ga tidigt pa morgonen och det ar en trevlig miljo. Ett lastbilsdack brukar jag sitta pa och da kommer de med en tidning som sittdyna.
25 nov
Frukost pa ett bonnabet vid det myllrande folklivet i 200.000 personersstaden var fantastisk.
En journalist hamtade oss och vi akte till kyrkans kontor dar han visade arbetet med HIV-forebyggande och andra projekt som kyrkan har. Bl.a. dar flickor far gora julkort mm dar man klipper ut olika kulorer fran banantraden, stryker dessa samt limmar pa.
En kvinna som arbetat med svenskar och bor i staden bjod hem oss pa en tidig lunch som var helt fortjusande och vi akte darifran proppmatta.
Vagen till Addis ar 35 mil och alldeles slat och har asfalt hela strackningen vilket vagarna oftast inte har vasterut. Forsta delen ar sa enormt kuperad och slingrar sig over berg och ner over floder. Enorma bergsformationer som jag skall visa pa bild senare. Andra halvan var pa hoglandet och tamligen plant. Resan tog ca 7 timmar.
Den sista timmen av bilfarden korde vi i morker vilket ocksa har sin tjussning.
Underbart att vara ater i Addis pa Swedis Evangelical Missions gasthem.
Totalt hade vi fardats over 150 mil och sett sa mycket.
Mandag 24 nov
De 25 milen till Jimma tog 9 timmar.
I Jimma tog vi in pa det finaste hotellet och dubbelrummen kostade motsvarande 100 kronor/natt. Utan TV och med TV tillkom motsvarande 50 kr.
Efter en god middag med den fran kyrkan som arbetar med HIV-projekten la vi oss innan 22.00 och somnade ovaggade.
Sondag 23 nov
Pa kvallen kom vi fram till Metu och blev sa val mottagna av kyrkans folk och inkvarterade i kyrkans gasthem. En av ledarna dar berattade om den enorma okningen av antalet kristna som borjade under kommunisttiden da de var forfoljda.
På vägen igen
Gerry har bett mig, Erik, lägga in lite bilder nu när han är på resande fot.

Tvättdags vid floden

Ständigt nya vackra vyer

Möte - Fullt lastat och full fart!

Mängder med glada barn överallt
Sjukhuset i Aira har oöverstigliga problem med att rekrytera etiopiska läkare till sjukhuset. Vi har insett att enda möjligheten för sjukhusets fortsatta överlevnad på sikt är att utbilda våra egna sjuksköterskor till Health Officers. Det är en position mellan sjuksköterska och läkare med utvidga befogenheter, bl.a. auktorisation att utföra kejsarsnitt och andra livräddande ingrepp.
Dr Erik med avdelningsföreståndarinnan på mansavdelningen, syster Elete. En av de duktiga kvinnliga sjuksköterskorna på sjukhuset
Vi har flera mycket duktiga kvinnliga sjuksköterskor som skulle vara utmärkta kandidater för en sådan utbildning. Den är treårig och kostar allt inkluderat omkring 120 000 birr (90 000 kronor). Det vore ett utmärkt "kvinnoprojekt" att utbilda 3-4 kvinnliga sjuksköterskor till health officerer. Mig bekant finns ännu inga kvinnor i den position, så det skulle få en enorm genomslagskraft och bana vägen för andra kvinnor. Det vore ett oerhört lyft inte enbart för kvinnorna själva, utan även för deras medsystrar i omgivningen. De skulle bli lysande ledstjärnor och visa omgivningen att "kvinnor kan!" Samtidig blir de naturligtvis en enorm tillgång för sjukhuset.
Jag diskuterade detta med Gerry. Tänk om församlingen hemma i Södertälja kunde stödja ett sådant "kvinnoprojekt" när åtaganden rörande ledarskapsutbildningen för kvinnor är avslutat?
Med varmaste hälsningar,
Dr Erik (Erichsen)
Aira Hospital
Ps glöm inte att besöka http://www.airahospital.org/
Marknad i Aira
Idag lördag var det marknadsdag i Aira. Bilderna visar något av vad vi har handlat. Därtill ägg som här kostar motsvarande 80 öre styck.
Järnaffär
Fläteverk
Ulf och Karin köper salt
Sockerrör kostar motsvarande 40 öre styck
Tuppar. Kostar upp mot 35 kronor, men jag köpte ingen.
Sedan har vi njutit av tillvaron i Sennait och Eriks bostad och blivit så trakterade. Vi mår alla så bra!
I morron söndag åker vi mot Addis Abeba via Metu och Jimma. Det bliver inget med Gambela på grund av oroligheter där. Svenska Ambassaden avrådde oss. Nästa blogg blir när vi har kommit fram till Addis Abeba.
Aira

Doktor Erik & Syster Sennait på Aira sjukhus, 2008-11-21 Se http://www.airahospital.org/

Personalen på operationsavdelningen tyckte att filtarna som damerna på Åsena Dagverksamhet i Södertälje skickat med till sjukhuset är så vackra att de ville han en till duk i fikarummet. Annars ges filtarna till de nyfödda.

Pastor Elizabeth Fekadu i Bodji har just mottagit ett kuvert från Gunilla Kärrfeld som jag med glädje överlämnat.

Kvinnorna som tillverkar korgar i Nedjo och som vi säljer i Sverige hade bildat en mottagningskommitté.

En del av församlingsmedlemmarna i Didessadalen har fått grässtaken bortbrända i en konflikt mellan folkgrupperna Oromo och Gumus för 6 månader sedan.
Gumusbefolkningen har flyttat och bygger för närvarande en ny kyrka. Alla hjälps åt och arbetar troget.

Vattenfall i Didessadalen
Didessadalen

18 november. En affärskvinna som jag tog bild på i våras. Den bilden syns till höger på väggen. Nu gick hon direkt hem och klädde om sig, och ville jag skulle ta en ny bild. Hennes yrke är det äldsta i världen!

19 november. Dövskolan i Nekemte som EFS stödjer. Det betyder oerhört mycket för barnen att få lära sig att kommunicera. För tillfället arbetar en svensk missionär, Liselott Olika, och fyra volontärer på dövskolan.

19 november. Marknaden i Nekemte och på alla andra ställen är något helt fantastiskt att vara med på.
20 november. Framme i Aira efter besök i Nedjo och Bodji. Resan har varit otroligt vacker och gått så bra. Många vägar är helt nya, och på vissa ställen finns den traditionella standarden bevarad.
Här i Aira har vi blivit så väl mottagna och är inkvarterade på fina rum.
Besök på svenska ambassaden

Bilden är från besöket på Svenska ambassaden. Fr v Gerry, Ulf o Karin Johansson, Margareta Johansson, Kerstin Safström och Lars Johansson.
Ambassadpersonalen avrådde oss på det bestämdaste att åka till Gambella. Därför kommer vi att välja en annan väg hem från Aira.

Efter lunch med kvinnorna har vi ställt upp för en gruppbild. Det är de 25 som började i våras och går ett år. Därtill 5 av de som började for 3 ar sedan och går Diploma.
Soluppgång över Sudan

Övning


Någon UG-are har tagit bilden till vänster. Den till höger har Daniel tagit.
Dessa bilder ingår i min lektion för att lära mig blogga
Perfekta

Under tiden jag är i Etiopien sköter Anders Claesson firman med PERFEKTA vätskebälten.
Beställningar görs på [email protected]. Hemsidan heter www.perfekta.nu
Aira sjukhus

Här har dr Erik Eriksen och hans medarbetare just tagit ut en massa maskar från pojkens mage.
Följ det fantastiska arbetet man gör på sjukhuset i västra Etiopien. Se www.airahospital.org
EFS och Etiopien

Nya elever 2008

April 2008 tog jag denna bild på de nya eleverna som börjat utbildningen på Mekanissa. Som nr 6 från höger står Chaltu Tesfa som då var etiopiska kyrkans chef för kvinnoarbetet. Chaltu pluggar sedan höstterminen 2008 vidare på en mastersutbildning. Stående andra från höger är en kvinna från Didessadalen
Utbildning januari 2008

Tesfay Sebhatu och Torbjörn Toll samt Kersti Karlsson på Mekanissa tillsammans med de kvinnor som studerar vidare sedan starten 2006 då 24 stycken började.
OS-guldmedaljör i marathon

Vid besöket i januari 2008 träffade Lars Johansson och jag guldmedaljören Fatuma Roba och hennes personlige tränare Belayneh Bimer samt privatchaufför som tog denna bild. Mycket trevliga människor.
Axum
Min läromästare

Daniel är den som kan allt om datorer och dess användning och han försöker lära mig att blogga. På bilden är Daniel med sin flickvän Sofi
Didessadalen 1971

Vid första besöket i Etiopien åkte vi västerut och bodde i Nakamte hos Fredrik och Margaretha Almqvist. Utflykter gjordes till Bodji, Nedjo och Mendi samt till Didessadalen där bilden togs. OBS att jag var solbränd vid tillfället
Sörkan

EFS övernattningsstuga som 2007 fick nytt plåttak. Bilden tagen innan plattor lagts framför ingången
Lalibela

